Lokale economie en toerisme

17 September 2018

Lokale economie en toerisme

Winkelen in Tielt - Dagelijkse inkopen dichtbij huis - De korte keten - Streektoerisme - De stadsapp

Lokale economie

Winkelen in eigen stad

Dat is pas plezant!

Met Groen zetten we volop in op een versterking van het kernwinkelgebied. Dat is niet alleen de basis voor een klimaatvriendelijke gemeente met minder verplaatsingen met de auto, maar het versterkt ook de lokale economie en handel.

Om van het winkelen in de Kortrijkstraat en de Bruggestraat een sterkere beleving te maken, stimuleren we handelaars om te verhuizen naar het kernwinkelgebied met een vestigingspremie. Tegelijkertijd worden kantoren voor immobiliën, banken en interimarbeid uit het kernwinkelgebied geweerd.

Gezellig shoppen in Tielt met optredens in het Stadspark

We spelen onze troefkaart uit om winkelen in Tielt écht gezellig te maken: het Stadspark én het rijke Tieltse verenigingsleven!
We breiden het Stadspark uit over de Patersparking tot aan de Patersdreef. Dat Stadspark wordt een bruisende locatie voor diverse openluchtoptredens van Tieltse bands en cultuurverenigingen. Zo kan men tijdens een dagje winkelen even verpozen in het Stadspark en een optreden meepikken. Op de Collegesite komt er een wandelboulevard waardoor je als shopper naar de rand van het Stadspark geleid wordt. 

Winkelen in Tielt wordt verder ook gestimuleerd via de stadsapp (zie hieronder). Winkelen bij de Tieltse handelaars levert je (het hele jaar door) punten op die kunnen omgezet worden in een Tieltse cadeaubon.

 

Dagelijkse inkopen

Dat doe je dicht bij huis – de buurtwinkel, terug van nooit weggeweest!

Ook in de deelgemeenten en de wijken buiten het centrum is het belangrijk om snel je dagelijkse inkopen te kunnen doen.

Buurtwinkels zijn daarom een onmisbare schakel in de lokale economie. Wie zich met een buurtwinkel wil vestigen in een woonkern waar het aan een minimumaanbod van dagelijkse producten ontbreekt, moet daarom kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente. Een vestigingssubsidie geeft de handelaar de duw in de rug die nodig is om van start te gaan.

De buurtwinkel maakt het ook eenvoudig om te voet of met de fiets je dagelijkse inkopen te doen. Minder verplaatsingen met de auto naar het centrum dus, en zo werk ook jij mee aan gezondere lucht in je gemeente.

 

Eet jij al gezond én lokaal?

Tielt biedt een enorm potentieel om producten uit de landbouw rechtstreeks aan de man te brengen (de korte keten). Dat is goed voor de landbouwer die zo zelf zijn prijs, productiemethode en aanbod kan bepalen. Jij als klant krijgt in ruil steeds verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder dat die veel kilometers worden verplaatst of overbodig verpakt worden.

Er bestaan al heel wat goede initiatieven in Tielt, zoals de boerenmarkt op zaterdagnamiddag (sinds 1981!), hoeveslagers en beedrop.be waar je rechtstreeks producten bij de landbouwer koopt.

Groen wil landbouwers verder ondersteunen om via de korte keten te verkopen, en consumenten stimuleren om rechtstreeks bij de boer te kopen:

  • we brengen in kaart waar je in Tielt producten rechtsreeks bij de boer of hoeveslager kan kopen;
  • we bieden een mobiele pop-up winkel aan die landbouwers in een beurtrol kunnen gebruiken om ook in wijken en deelgemeenten hun producten aan te bieden;
  • we geven de Tieltse horeca de kans om échte ambassadeurs te zijn voor de lokale landbouwproducten. Via affiches, in menukaarten en in de stadsapp kunnen horeca-uitbaters meer informatie geven over de Tieltse landbouwproducten die zij gebruiken;

 

Tielt, een toeristische trekpleister voor wandelaars en fietsers?

Mulle de Terschueren terug aan zet

Dat zou het kunnen zijn, want Tielt heeft heel wat te bieden: niet alleen aangename fiets- en wandelroutes, maar ook heel wat bezienswaardigheden, erfgoed en een levendige horeca.

Helaas werden er de voorbije jaren weinig initiatieven genomen om Tielt te promoten. Eind 2014 besliste het stadsbestuur om de dienst Toerisme te verhuizen van Mulle de Terschueren naar het stadhuis, en dat was het begin van een periode waarin het bestuur nog maar weinig aandacht had voor de ontwikkeling van streektoerisme.

Groen wil de dienst Toerisme terug onderbrengen waar het thuis hoort: in het herenhuis Mulle de Terschueren, aan de rand van het Stadspark en het ideale startpunt voor wandel- en fietsroutes.

Toerisme en cultuur zijn ook vaak met elkaar verweven: bezoekers aan de dienst Toerisme willen weten wat er die dag te doen is in Tielt. Daarom willen we Mulle de Terschueren inrichten als één centraal infopunt voor toerisme en cultuur.

 

De Tieltse stadsapp, voor inwoners én toeristen

Alle info over Tielt voor inwoners
én bezoekers op je smartphone

Is het jou ook al overkomen? Je bent een dagje aan zee, of op citytrip, en je wil weten waar er een openbaar toilet is, of een speelterrein voor de kinderen, of er ’s avonds een optreden is … Soms ontdek je nog toevallig en net op tijd wat je wil, maar vaak mis je ook de boot en zie je pas achteraf waar je moest zijn.

Uitbaters van pretparken weten het al langer: bezorg die informatie aan de klant op een interactieve kaart met een app. En ook een aantal steden en gemeenten in binnen- en buitenland zijn de voorbije jaren al op die kar gesprongen.

Met de ontwikkeling van een stadsapp brengen we alle informatie voor inwoners én bezoekers aan Tielt samen: informatie over cultuur- en vrije tijdsactiviteiten, toeristische bezienswaardigheden, horeca, winkels en openbare voorzieningen zoals laadpunten, toiletten, drinkfonteintjes, speelterreinen.

Ook communiceren over wegenwerken, bestellen bij handelaars, reserveren in een restaurant, enz. wordt mogelijk met de stadsapp!