Diervriendelijk Tielt

17 September 2018

Diervriendelijk Tielt

Groen Tielt wil een samenleving die respectvol omgaat met dieren.

Het welzijn van veel dieren komt nog te vaak in gevaar door de manier waarop mensen ze fokken, verhandelen, bij zich houden of doden. Waar mensen dieren mishandelen of verwaarlozen moeten we kordaat ingrijpen.

Dieren hebben een positief effect. Huisdieren hebben een helende werking op mensen en zijn een hulp tegen vereenzaming. Een schitterend voorbeeld zijn de projecten met AAI-honden in rusthuizen en in scholen.

Groen Tielt wil sociaal kwetsbare mensen steunen met een tegemoetkoming bij noodzakelijke dierenartskosten. Gezelschapsdieren hebben een bijzonder positieve impact op het welbevinden van mensen die het moeilijk hebben.

We zorgen voor voldoende hondenuitloop plekken en -speelzones in Tielt.  Een leuke hondenwandeling of de organisatie van een “dierendag” met activiteiten, informatie en verzorging.

Groen Tielt wil de samenwerking tussen dierenambulance, dierenasiels en de hulpdiensten bevorderen. We besteden aandacht aan dieren in het rampenplan en in de draaiboeken van hulpdiensten. Evacuatie van huisdieren en van dieren in de veehouderij, in parken, maneges, kinderboerderijen, enz. mag geen improvisatie zijn.

Stad Tielt moet ook blijven inzetten op de sterilisatie of castratie, en het chippen van verwaarloosde huiskatten.

De stad geeft het voorbeeld en maakt enkel gebruik van dierproefvrije en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten, en eist hetzelfde van schoonmaakbedrijven die voor de stad werken.

De stad treedt streng op tegen rituele slachtingen die thuis gebeuren.

Groen Tielt wil de biologische veehouderij aanvullend op het regionaal beleid stimuleren.