Waarom je geen groene verkiezingsborden terugvindt langs de invalswegen van Tielt

15 September 2018

Waarom je geen groene verkiezingsborden terugvindt langs de invalswegen van Tielt

Bij de start van de verkiezingscampagne besloot Groen Tielt om geen verkiezingsborden langs de invalswegen of in voortuinen te plaatsen. We maken énkel gebruik van de aanplakborden die de stad Tielt zelf voorziet, en we hangen affiches aan ramen. En daar kiest Groen Tielt heel bewust voor: In de eerste plaats is het niet meer van deze tijd om aan de kant van de weg de aandacht van de kiezer te trekken met zoveel mogelijk en zo groot mogelijke affiches. Er zijn andere manieren genoeg om informatie aan te bieden aan de kiezers, en de kiezers vinden ook alles online terug. "Verkiezingsborden zijn vooralstorend en overbodig"

Veel inwoners ergeren zich blauw aan de verkiezingsborden langs de weg en in voortuinen. Bovendien leiden de véle borden bij autobestuurders ook de aandacht af van de weg, en dat draagt zeker niet bij aan verkeersveiligheid.

Dat is op zich al genoeg om een halt toe te roepen aan deze verkiezingstraditie.

Wie aandacht heeft voor duurzaamheid, moet al zeker niet meer overtuigd worden:

  • De borden verpesten het zicht op natuurlandschap.
  • Op nationaal vlak is het een enorme verspilling van papier en hout, dat heel vaak na de verkiezingen niet gerecupereerd en gerecycleerd wordt.
  • Sommige partijen ‘vergeten’ zelfs al eens de borden terug op te halen, waardoor de affiches door regen en wind verder afbladeren tot ze volledig verspreid over wegen en weides liggen.

Daarom kiest Groen Tielt ervoor - als enige partij in Tielt - om geen verkiezingsborden te plaatsen. Maakt dat Groen minder zichtbaar dan andere partijen?

Waarschijnlijk wel. Maar het besef groeit bij de inwoners van Tielt dat deze verkiezingsborden overbodig zijn, en dat elke politieke partij wel degelijk de keuze heeft om niet langer deel te nemen aan het vervuilende opbod.

Groen Tielt toont alvast de weg, en zet woorden over duurzaamheid ook om in daden.

We hebben nog een tip voor de andere partijen in Tielt: je kan ook kleur bekennen met bloemen in plaats van borden #zegheteensmetbloemen. Dat is eens iets anders. In ieder geval, laat zeker en vast geen rommel aan de kant van de weg liggen na het plakken (foto Zuiderring). Enkel de bloemen werden gephotoshopt ...