Mei Plasticvrij actie - "Neem je eigen verpakking mee naar de winkel"

16 Mei 2019

Mei Plasticvrij actie -

Het initiatief ‘Mei Plasticvrij’ is dit jaar terug, en met Groen Tielt willen we ook onze bijdrage leveren aan dit prachtige initiatief.

Groen wil de plastic afvalberg verder verminderen in Tielt. In het kader van ‘Mei Plasticvrij’ lanceren we daarom de sticker “neem gerust je eigen verpakking mee”. Met deze sticker aan het raam kan een slager, traiteur of vis/kaashandelaar aan zijn klanten duidelijk maken dat je er welkom bent met je eigen verpakking. Want heel wat mensen willen wel minder wegwerpplastic gebruiken, maar moeten nog hun drempelvrees overwinnen om met je eigen verpakking naar de winkel te gaan.

Het initiatief ‘Mei Plasticvrij’ is dit jaar terug, en met Groen Tielt willen we ook onze bijdrage leveren aan dit prachtige initiatief.

Mei Plasticvrij vraagt aandacht voor het wereldwijde probleem met wegwerpplastic, en moedigt iedereen aan om wegwerpplastic te bannen en te vervangen door duurzame alternatieven in het dagelijkse leven.

Want van al het plastic dat we dagelijks gebruiken, gooien we de helft binnen de 20 minuten weg. Dat is niet alleen een complete verspilling van grondstoffen, maar het veroorzaakt ook een gigantisch milieuprobleem: ‘plastic soup’, of grote concentraties plastic dat het leven in de oceanen vernietigt.

Zowel bij de verbranding van plastic als via riolen komt plastic in rivier- en oceaanbeddingen terecht, en wordt het uiteindelijk meegevoerd in de oceaan. Plastic breekt immers niet af in de natuur en brokkelt enkel af in kleinere deeltjes (micro- of nanoplastics).

Wat doen we eraan?

Het voorbije jaar hebben veel winkels al inspanningen geleverd om de plastic wegwerpzakjes definitief te bannen. Met een herbruikbare tas kan je immers even goed winkelen.
En ook bij het aankopen van groenten en fruit kan je zelf al gebruik maken van kleine, herbruikbare netzakjes. Supermarkten zoals Colruyt en Delhaize werken er verder aan om ook de kleine plastic zakjes uit de winkels te halen, en je herbruikbare netzakjes aan te bieden.

Vlees, vis , kaas en bereide gerechten

Als we verse producten zoals vlees of bereide gerechten aankopen bij de slager of de traiteur, komen we wel nog vaak thuis met heel wat wegwerpplastic potjes. Maar ook daar kunnen we iets aan doen. Neem gewoon je eigen verpakking mee naar de winkel. Opnieuw goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, want je IVIO huisvuilzak kan wel een formaat kleiner worden aan het einde van de week.

Ook de slager of traiteur heeft er geen probleem mee dat je jouw eigen verpakking meeneemt. Dat bespaart hem of haar ook in de aankoop van wegwerp plastic. Bij de aankoop eerst de verpakking even op de weegschaal plaatsen om het ‘tarra gewicht’ te berekenen, en ze kunnen je meteen verder bedienen.

Filip De Bruyne, voorzitter Groen Tielt: “We merken dat de drempel nog hoog ligt om je eigen verpakking mee te brengen naar de winkel, en daar willen we iets aan doen. Daarom lanceren we een sticker die elke handelaar van verse producten in Tielt aan het raam kan hangen. Die sticker maakt duidelijk dat je bij die handelaar welkom bent, óók wanneer je jouw eigen verpakking meebrengt naar de winkel.”

De komende weken komt Groen Tielt bij zoveel mogelijk handelaars langs met deze sticker. Geïnteresseerden kunnen de sticker ook (gratis) bestellen door te mailen naar [email protected].