De zee begint in Tielt

21 September 2019

De zee begint in Tielt

Groen Tielt focust zich hierbij specifiek op de sigarettenpeuk.

Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day, een wereldwijd burgerinitiatief om de problematiek van zwerfvuil aan te kaarten en op te ruimen.
Groen Tielt wil die dag de aandacht vestigen op het afval dat in straatroosters terecht komt. Dat afval stroomt samen met het regenwater via beken en rivieren rechtstreeks naar zee.

Groen Tielt focust zich hierbij specifiek op de sigarettenpeuk. Want hoewel de meeste mensen  ondertussen beseffen dat het niet oké is om een PET-flesje of blikje achter te laten, is dat nog helemaal niet het geval bij de sigarettenpeuk. Veel rokers zien één weggegooide sigarettenpeuk als iets vrij onschuldig. Zo worden er in Vlaanderen élke dag 100.000 peuken weggegooid, goed voor bijna de helft van al het zwerfvuil.

Die weggegooide sigarettenpeuken berokkenen het milieu veel schade. De peuken komen onder andere via straatroosters in de natuur terecht waar ze bodem, water, fauna en flora vervuilen. Een sigarettenpeuk is niet biologisch afbreekbaar. Het duurt tussen de 2 en 15 jaar totdat de peuk in kleine stukjes afbreekt. Sigarettenpeuken breken zo moeilijk af dat ze jarenlang in zee drijven en zo zelfs tot in het poolijs terug te vinden zijn. Tijdens die lange tocht wordt het water verontreinigd: één peuk kan tot 500 liter contamineren door de chemicaliën in de filter.

Daarom wil Groen Tielt op World Cleanup Day iedereen aanzetten om niet langer sigarettenpeuken in de goot te mikken. Met het Mooimakers spuitsjabloon brengen ze het opschrift ‘hier begint de zee, niets ingooien aub’ aan bij verschillende straatroosters in het centrum van Tielt waar veel mensen samenkomen (station, scholen, cafés en restaurants, enz). De boodschap wordt aangebracht met niet-permanente krijtverf die na ongeveer 6 maanden verdwijnt.

De straatroosters hebben maar één doel en dat is het regenwater afvoeren. Als er afval in terecht komt, dan belandt dit uiteindelijk in de plastic soep in zee. De vervuiling van onze zeeën en oceanen is zo gebeurd, maar dit terug opruimen is een veel moeilijkere uitdaging.

Wil jij ook mee helpen in de strijd tegen de plastic soep in de oceaan? Begin dan alvast op straat in Tielt, want hier begint de zee. Gooi je afval meteen in de vuilnisbak en hou je sigarettenpeuk bij in een zakasbak.